Filtru cu osmoza inversa
Apa este un element vital caruia in ultimii ani am ince put sa-i acordam o importanta mai mare in cea ce priveste calitatea. Pentru filtrare apei la bucatarie exista mai multe variante, insa cea mai eficienta se refera la filtrul cu osmoza inversa.
Cu ajutorul statiilor cu osmoza inversa aveti apa curata, potabila la dumneavoastra acasa, fara sa mai fie cazul sa achizitionati bidoane de apa imbuteliata. Astfel, nu veti mai consuma apa ce a stat timp indelungat prin depozite si magazine, iar costurile in privinta apei de baut, gatit sunt mult mai reduse.
Metoda de purificare a apei prin osmoza inversa
Pentru a intelege mai bine procedeul de purificare apei prin osmoza inversa, gasiti cateva explicatii mai jos.
Osmoza este un fenomen in care apa pura curge dintr-o solutie diluata printr-o membrana semi-permeabila la o solutie mai concentrata. Semi-permeabil inseamna ca membrana va permite moleculelor mici si ionilor sa treaca prin ea, dar actioneaza ca o bariera pentru molecule mai mari sau substantele dizolvate.
Prin osmoza inversa, apa pura va trece prin membrana semi-permeabila din solutia concentrata in cea diluata, astfel obtinandu-se o solutie din ce in ce mai slab concentrata. Se realizeaza prin aplicarea unei forte asupra coloanei cu solutie concentrata care va invinge presiunea osmotica si va determina trecerea apei in solutie diluata.
Filtrele de apa cu osmoza inversa se recomanda a se instala pe alimentari cu apa din reteaua publica, dar si pentru alimentari cu apa din put (insa cu o pretratare adecvata). Purificarea apei prin osmoza inversa, blocheaza trecerea tuturor impuritatilor cu dimensiuni mai mari decat microorificiile membranei osmotice.
In procesul de osmoza inversa se inlatura cea mai larga gama de contaminanti, bacterii, virusuri, chisturi, precum si metale grele, radionuclizi, compusi organici si anorganici. Apa obtinuta cu ajutorul statiilor cu osmoza inversa este o apa pura, demineralizata.
Avantajele statiilor cu osmoza inversa
- produce apa pentru baut si gatit de calitate superioara
- costuri reduse, amortizare rapida
- nu ramaneti fara apa atunci cand aveti nevoie
- apa fara gust si miros de clor, fara culoare
- reducerea timpului de preparare a mancarii
- nu produc si nu se folosesc chimicale daunatoare in timpul procesului de filtrare
- statia de osmoza inversa filtreaza sodiul adaugat in apa prin procesul de dedurizare
- filtrul de osmoza inversa reduce nitratii si amoniul din apa
Informatii suplimentare
Pentru orice intrebare legata de filtrele cu osmoza inversa, va rugam sa ne contactati.Statiile cu osmoza inversa fara pompa Booster se recomanda in cazurile in care exista o presiune de alimentare mai mare de 3 bar pentru a functiona la parametrii normali.
In functie de modelul ales beneficiati de 5 trepte de filtrare a apei sau mai multe, pentru ca in final apa de la bucatarie sa fie conform cerintelor dumneavoastra, o apa sanatoasa.
Etape de filtare prin folosirea filtrelor cu osmoza inversa
- Filtru sedimente 5 microni-indeparteaza din apa mizeria si rugina
- Filtru cu carbune granular activat-elimina/reduce substantele organice,pesticidele si clorul din apa si alti contaminanti nocivi
- Filtru sedimente 1 micron-filtreaza praful de carbune, rugina
- Membrana TFC – 95-98% din saruri si substantele dizolvate, inclusiv bacterii si virusuri-finete de filtrare 0.0001 microni
- Postfiltru carbune -retine eventualele urme de substante chimice, gust, miros din apa.
Optional
- Cartus de remineralizare-scopul acestuia este sa aduca in apa osmozata,demineralizata un continut de minerale necesare organismului (calciu,magneziu,potasiu,sodiu) si sa ridice pH-ul apei inainte de a ajunge la consum
- Sterilizator cu ultraviolete-sterilizarea apei inainte de a ajunge la consum
- Cartus pentru ionizarea apei. Apa ionizata negativ neutralizeaza rezidurile acide prin proprietatile alcaline si ne hidrateaza mai bine.
Coeficientul de recuperare pentru filtrele cu osmoza inversa casnice este de ~20%.
Montarea statiilor de osmoza inversa se face sub chiuveta avand nevoie de alimentare cu apa si de o legatura la teava de scurgere. Apa filtrata se va stoca in rezervorul presurizat.
Frigiderul, esspresorul, masina de facut gheata se pot alimenta cu apa filtrata de la statia de osmoza inversa putand astfel beneficia de apa potabila la cat mai multe aparate casnice cu ajutorul unui singur sistem. Cuburile de gheata vor fi astfel transparente, fara urme de sedimente.
Informatii Tehnice
Presiunea apei este cea care forteaza apa prin membrana pentru purificarea si eliminarea impuritatilor la canalizare. Presiunea scazuta a apei va duce la reducerea productiei si murdarirea prematura a membranei. Presiunea ideala pentru operarea unui sistem de osmoza inversa este 4bari. Presiunea sub 3 bari este in general considerata insuficienta si ar trebui stimulata cu ajutorul unei pompe de ridicare a presiunii.
Un filtru cu osmoza inversa foloseste apa pentru a spala impuritatile. E ca o multime de alte aparate consumatoare de apa. Noi folosim apa pentru a spala hainele, vasele, mașinile, pentru a spala toalete.
Un filtru cu osmoza inversa foloseste mai multa apa in timpul functionarii sale decat consuma efectiv, dar nu foloseste suficient astfel incat sa observati pe factura de apa. Acesta foloseste apa numai in timp ce se umple rezervorul de stocare. Cand rezervorul este plin, intreaga unitate se opreste si nu mai lasa sa curga apa.
Este adevarat ca filtrele cu osmoza inversa elimina circa 95% din continutul de minerale . Chestiunea cu eliminarea mineralelor din apa este, probabil, cea mai controversata intrebare in purificarea apei potabile.
Mineralele din apa sunt anorganice si greu de utilizat de corpul uman. Veti obtine cele mai multe dintre mineralele din alimente, care ofera minerale organice, usor de asimilat. Corpul uman este un instrument sofisticat capabil sa se adapteze la o gama larga de circumstante, atat in zonele cu apa cu continut ridicat de minerale, cat si in zonele cu continut scazut de minerale. Atata timp cat apa este gustoasa, este in raza de acoperire acceptabila organismului. Principala problema cu apa este data de substantele chimice, nu de minerale. Fie ca apa contine 30 sau 3 ppm de calciu nu este cu adevarat semnificativ, dar diferenta intre 0,5 si 5 ppm de cloroform este de importanta vitala.
Calciul si magneziul (calcarul) sunt doua dintre cele mai grele minerale pentru membrana osmotica de a le elimina. Sodiul (adaugat in apa de dedurizator), este mult mai usor de eliminat de membrana si va respinge 98% din totalul sau. Un dedurizator va contribui la extinderea duratei de viata a membranei osmotice.