Sare tablete pentru dedurizatoare
Pentru ca statiile de dedurizare sa-si poata realiza procesul de regenerare este nevoie de o solutie salina, formata din apa si sare tablete.
In prezent, exista cateva tipuri de sare pentru dedurizarea apei folosite de majoritatea consumatorilor de astazi, si acestea sunt sarea gema, sarea solara, sarea evaporata.
Sarea gema: Sarea gema este de fapt un fel de sare, care este de obicei regasita in subteran. Aceste minerale se formeaza prin acumularea de depozite de sare, ca urmare a eroziunii solului datorita sutelor de ani de ploi. Cristalele de sare contin si alte urme de minerale care nu pot fi dizolvate in apa.
Daca se utilizeaza acest fel de sare pentru dedurizarea apei, atunci frecvent este nevoie sa se curate interiorul rezervorului de saramura de mineralele ce se regasesc in cristalele de sare.
Sare solara: sau sare de mare, este o alta forma de sare, care este utilizata in dedurizarea apei. Sarea solara este un produs secundar al apei de mare evaporat, care este de obicei colectata intr-un anumit loc si lasata acolo sa se usuce. Odata ce cristalele de sare incep sa apara, acestea sunt recoltate in cosuri si expediate pe piata pentru diverse utilizari. Sarea solara are o rata ridicată de solubilitate. Adica, are capacitatea de a se dizolva mai rapid in comparatie cu omologii sai de sare de dedurizare a apei. Pentru folosirea in statii de dedurizare, acest tip de sare este de obicei comercializat sub forma de pelete.
Sare evaporate: Sarea evaporata este obtinuta prin mineritul depozitelor subterane de sare dizolvata. Acest tip de sare se dizolva de la starea sa bruta si apoi convertit din nou in clorura de sodiu, prin extragerea umiditatii folosind caldura. Ceea ce ramane este de 100% sare pura, care este foarte eficienta in tratarea apei dure, fiind foarte des folosita la statiile de dedurizare.
Intrebari frecvente cu privire la sarea tablete pentru dedurizatoare:
1. Apa dedurizata va avea gust sarat?
In procesul de dedurizare a apei, ionii duri de calciu si magneziu sunt inlocuiti cu ioni de sodiu in rasina de dedurizare. Deci, singurul scop al sarii tablete este de a regenera rasina cationica. Acest proces de schimbare de ioni nu face apa sarata si nici nu creste in mod semnificativ aportul de sodiu in apa. Oricum cantitatea de sodiu din apa dedurizata este strans legata de valoarea duritatii din apa bruta. Pentru o cantitate finala de sodiu in apa, se va lua in considerare si valoarea sodiului din apa bruta.
2. Cat de des se introduce sare pastile in dedurizator?
Cu cat regenerarea statiei de dedurizare se realizeaza mai des, cu atat mai frecvent trebuie sa adaugati sare tablete. Pentru a avea o apa dedurizata in permanenta se recomanda ca nivelul sarii pastile sa nu coboare sub nivelul apei din recipientul de saramura. In mod frecvent, cantitatea de sare din dedurizator se verifica lunar.
3. Sarea pastile nu se dizolva. Ce ar trebui facut?
Se verifica sarea la nivelul apei pentru a vedea daca s-a format o masa solida de sare. In cazul in care rezervorul de sare a fost gol la momentul adaugarii de sare pastile, se verifica nivelul apei din rezervor. Se scoate capacul si se verifica mecanismul flotor pentru a determina daca acesta functioneaza in mod liber. Puteti contacta departamentul tehnic Proaqua Systems pentru o interventie service la dedurizator.
4. Fosa septica este afectata de dedurizatoare?
O mare parte din case au fosa septica in lipsa canalizarii. S-au realizat multe studii ce au aratat ca apa sarata din dedurizator nu afecteaza bacteriile din fosa septica. Se recomanda ca regenerarea statiei de dedurizare sa nu se realizeze mai devreme de 3-4 zile. Volumul de apa evacuat de dedurizator pe perioada regenerarii este in limitele acceptabile ale debitului fosei septice.
Se recomanda ca dedurizatorul sa fie alimentat cu o sare de buna calitate, solubila, fara impuritati pentru ca procesul de dedurizare sa se realizeze fara probleme si cu cat mai putina mentenanta.
0 comentarii
Scrie un comentariu