Dedurizarea apei-modele statii dedurizare

Tipuri dedurizatoare apa

Exista mai multe metode de a diferentia statiile de dedurizare. Acestea pot fi catalogate in functie de aspect, modul de functionare.

Dedurizatoare apa in functie de aspect:

Dedurizator Cabinet – recipientul presurizat ce contine rasina, valva de comanda precum si rezervorul de saramura sunt asamblate intr-un sistem unitar compact.
Dedurizator Simplex – recipientul presurizat are montata deasupra valva de comanda, iar rezervorul de saramura este separat.
Statii dedurizare Duplex – doua rezervoare cu rasina, valva de comanda ce comuta faza de consum de pe un tanc pe altul si rezervorul pentru saramura.

Dedurizatoarele mai pot fi catalogate in functie de modul de functionare astfel: 

Dedurizatoarele manuale sunt foarte ieftine si simple in functionare, dar consumatoare de timp si complicat de utilizat. Apa dura va intra in dedurizator prin partea superioara a tancului ce contine rasina, trecand prin patul filtrant, ca in final prin partea de jos a tancului sa iasa apa dedurizata. In functie de volumul rasinii, duritatea apei si cantitatea de apa care a trecut prin tanc, la un moment dat rasina se va epuiza nemaiputand realiza dedurizarea apei.Intervine etapa cand este necesara regenerarea rasinii cu solutie de saramura. In acest moment aceste tipuri foarte simple de dedurizatoare devin complicate. Este nevoie de mult timp si interactiune umana pentru a finaliza acest proces.

Dedurizatoarele semi-automate sunt cele mai ieftine tipuri de dedurizatoare ce se achizitioneaza pentru uzul casnic. Spre deosebire de cele manuale, dedurizatoarele semi-automate mai contin inca doua componente, si anume, un rezervor pentru solutia de saramura si o electrovalva cronometrica. Rezervorul de saramura este locul unde se completeaza cu sare tablete, pentru ca mai apoi sa se dizolve in solutie de saramura. Rolul electrovalvei este de a activa aceasta solutie salina, care urmeaza sa fie injectata in vasul cu rasina in vederea efectuarii etapei de regenerare. Factorul declansator pentru aceasta regenerare este un ceas, care este configurat astfel incat regenerarea sa se realizeze zilnic, sau la un anumit numar de zile. Cel mai dificil lucru este de a estima cat mai exact consumul zilnic de apa, astfel incat statia de dedurizare sa nu-si faca regenerarea prea des sau prea rar.

Dedurizatoarele automate sunt cele mai populare tipuri de statii de dedurizare a apei montate si instalate in cele mai multe case. Aceste tipuri de dedurizatoare utilizeaza un sistem foarte eficient de contorizare a apei. Acesta prin dedurizare masoara consumul de apa in casa si reactioneaza la volumele reale de apa utilizate. Aceste modele de dedurizatoare folosesc doua tipuri diferite de tehnologie.

Dedurizatoare non-electrice-nu utilizeaza energie electrica pentru a realiza ciclurile de regenerare. Realizeaza regenerarea datorita presiunii apei brute. Dezavantajul il reprezinta costul de achizitie ce este destul de ridicat. Aceste dedurizatoare sunt usor de utilizat si instalat, iar mentenanta consta in adaugarea de sare tablete ocazional.

Dedurizatorul electric cronometric are un ceas programator setat pentru a efectua regenerarea in zilele stabilite. Aceasta se calculeaza de obicei luand in considerare duritatea apei, numarul de consumatori ce se pot deschide simultan si consumul de apa zilnic necesar. Atunci cand este instalat, dedurizatorul este setat sa-si realizeze ciclurile de regenerare la o ora in noapte,cand se presupune ca nu mai exista cerinta pentru apa tratata, la un anumit numar de zile. Dedurizatorul se va regenera apoi la acest interval de timp, indiferent de volumul de apa utilizat. In cazul in care se consuma mai putina apa intr-o perioada , va exista capacitate neutilizata de apa dedurizata in momentul regenerarii, care se poate argumenta ca o risipa inutila de sare si apa pentru regenerare. In mod similar, in cazul in care exista o crestere de utilizare a apei, capacitatea de apa dedurizata va fi depasita, existand scapari de duritate.

Dedurizatoarele electrice cu valva volumetrica sunt cele mai economice atunci cand este vorba de utilizarea de sare si apa la regenerare. Un dedurizator corect dimensionat se va regenera numai atunci cand un volum prestabilit de apa dedurizata a fost utilizat indiferent de numarul de zile .
Acest lucru evita regenerarea mai rara sau mai frecventa a dedurizatorului atunci cand consumul de apa variaza. Din nou, volumul de apa dedurizata se calculeaza tinand cont de duritatea apei brute, consumul zilnic de apa necesar si debitul instantaneu maxim.